aa

Këtë vit aventura e  “EU DATATHON 2020” nisi në Shkurt me thirrjen për të dhënat në të gjithë botën me qëllim për të propozuar ide për aplikime duke përdorur të dhëna të hapura nga institucionet, agjencitë dhe organet e BE-së. Afati i fundit për propozime ishte fillimi i Majit.

Juria kishte 121 propozime për të zgjedhur, numrin më të madh ndonjëherë gjatë historisë së konkursit. "Kështu që shumë propozime ishin premtuese dhe frymëzuese, por duhet të zgjidheshin vetëm 12 prej tyre," tha Daniele Rizzi, Zyrtare e Politikave në "Politika e të Dhënave dhe Inovacioni" në Drejtorinë e Përgjithshme të Komisionit Evropian për Rrjetet e Komunikimit, Përmbajtjen dhe Teknologjinë.

EU Datathon stimulon ripërdorimin inovativ të këtyre të dhënave, përmes aplikacioneve dhe vizualizimeve, duke ndihmuar fillestarët e rinj dhe iniciativat e tjera të fitojnë shikueshmëri dhe mbështetje të mëtejshme për idetë e tyre.

Kjo është më e rëndësishmja tani, kur BE-ja duhet të mbështesë fillimin e ekonomive të saj, të ngadalësuar rëndë nga kriza COVID-19. Konkurrenca gjithashtu kontribuon në përparësinë e Komisionit për të përdorur zgjidhje dixhitale për të ndihmuar në trajtimin e ndikimit të këtij virusi dhe rrezatimeve të tij.

Pjesë e propozimeve të shumta ishte dhe Shqipëria e cila nga rezultatet u caktua si një nga 12 shtetet finaliste.

Për më shumë informacion: https://op.europa.eu/en/web/eudatathon

aaa2